25 oktober 2019

Innovativt lyftsystem ökar effektivitet i lastning och lossning av husmoduler

Om några veckor ankommer cirka 150 husmoduler till Södertälje Hamn. Husmodulerna har byggts i Malaysia av SIBS, en svensk byggentreprenör, och ska monteras till hyresrättslägenheter i Haninge.

Containerkranar är, som känt, låsta till storleken av traditionella containrar. Samtidigt är alternativet för husmoduler med avvikande storlek att hanteras med hjälp av sling både tids- och resurskrävande. Därför tog SIBS-koncernen fram ett nytt lyftsystem som gör det möjligt för containerkranar att effektivt lasta och lossa husmoduler av olika storlekar.

– Det här är en metod som byggbolaget själva har utvecklat och som vi tidigare inte prövat på i Södertälje Hamn, berättar Per Fredman, vVD försäljning och marknad, Södertälje Hamn.

Husmodulerna som skeppas till hamnen monteras på plats av Moby på totalentreprenad åt Sveaviken Bostad, båda ingår i SIBS-koncernen. Även FrontLog ingår i koncernen och spedierar skeppningen från Penang, Malaysia.

– Vi har utvecklat ett lyftsystem som möjliggör att husmoduler som avviker från standardmått kan hanteras i ungefär samma tempo som vanliga containers. Vårt halvautomatiska adapterok används av både containerkranar och containertruckar och har visat sig fungera riktigt bra så vi är jättenöjda, säger David Österström, vd i Frontlog, och fortsätter:

– Tillsammans med en specialdesignad stålram för husmodulerna möjliggör adapteroket att hanteringen i hamn blir enklare och mer kostnadseffektiv. Ett hållbarare arbetssätt helt enkelt.

SIBS husmoduler varierar i storlek, 90 procent är cirka 4 meter breda och mellan 8-12 meter långa och väger mellan 20-30 ton. Husmodulerna som snart inkommer till Södertälje Hamn ska bli bostäder i Brandbergen, Haninge. Totalt rör det sig om 71 stycken lägenheter, endast tvåor och treor i ett flerbostadshus som planeras vara klart för inflytt kvartal två 2020.

– Montaget av husmodulerna för projektet i Haninge kommer att fortgå i en knapp månad. Vi räknar med att ungefär tio husmoduler per dag kommer att monteras i Brandbergen. Tack vare att vi kan frakta husmoduler i avvikande storlekar kan vi industrialisera byggande med färdigställda husmoduler och därmed snabbt bemöta den stora svenska bostadsbristen, förklarar Viktor Ryd, vd i Moby.

Se alla nyheter